8 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Skal du kjøpe nybygg? Sjekk vår guide

Det er flere fordeler med å kjøpe nybygg. Du får en helt ny bolig med garanti, men kjøp av nybygg er ikke for alle.
Fyll ut låneskjema

Du blir den første personen som bor i boligen din, men i mange tilfeller kan byggeprosjektet ikke være igangsatt ved kontraktinngåelse.

Derfor er det viktig at du forsøker å skaffe deg et godt bilde av hvordan området kommer til å se ut når det er ferdig. Ikke bare planløsningen inne, men ting som solforhold, antall boliger og planer for nærområde er verdt å få med seg.

Man går ikke inn med hele kjøpesummen umiddelbart på et nybygg som ikke står ferdig, men det kan til gjengjeld være flere år til overtakelse. Du bør derfor være i en situasjon hvor det er mulig å planlegge langt fram.

Få hjelp med boliglånet
Vi forhandler fram tilbud med bankene vi samarbeider med. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Fordeler og ulemper ved å kjøpe nybygg

Når du kjøper nybygg, får du en helt ny bolig. Da vil du også få garanti for eventuelle feil og mangler som oppdages første 5 år.

Kostnadene til vedlikehold vil også være mindre enn om du kjøper en brukt bolig. Det er også lavere dokumentavgift.

Skal du selge boligen, kan du få mye igjen for å ha moderne og oppdaterte løsninger. Siden kjøperne ser verdien i å slippe å renovere.

Ulemper når man kjøper nybygg er at det kan ta lang tid, og du bør være i en posisjon hvor det er mulig å planlegge langt fram.

Blant annet hvis man har bolig fra før, vil man sitte med denne frem til overtakelse, og man vet ikke hvilken vei markedet går.

Noe som kan være en ulempe er at flere nybygg er på forkjøpsrett. Noe som vil si at et annet medlem i det aktuelle boligbyggelaget kan ta over vinnerbudet ditt. Det samme kan du gjøre, dersom det er du som har lengst ansiennitet.

Før boligen er ferdig

Salg av boligprosjekter kan starte flere år før boligen er klar for overtakelse. Eller i det hele tatt før byggingen har blitt igangsatt.

Flere utbyggere har visningssenter som man kan besøke, hvor man kan få mer informasjon om hvordan bygget vil ligge på tomten, men også illustrasjoner og modeller av både innsiden og utsiden.

Dersom du kjøper nybygg som enda ikke er ferdig, betaler du en prosentandel av kjøpesummen ved inngåelse av kontrakt.

Resten av kjøpesummen, samt omkostninger, betales ikke før overtakelse av boligen. Du må likevel ha finansieringen klar allerede ved kontraktinngåelse.

Vær godt forberedt for overtakelse

Du vil bli varslet i god tid før boligen står klar, om det er en seriøs utbygger. Da har du tid til å ordne finansiering, samt organisere salg av eventuell bolig du har.

Da vil du også bli innkalt til ferdigbefaring av boligen før overtakelsen. Her skal synlige feil og mangler noteres i overtakelsesprotokollen, og du må vurdere at alt er i henhold til avtalen.

Her kan det lønne seg å ha med en egen byggkyndig, eksempelvis en takstmann. De vil ha langt bedre grunnlag for å vurdere om boligen er opp til standard, og følger kontrakten som er satt opp.

Mener du at boligen ikke er som avtalt, eller byggingen er forsinket, har du rett til å holde tilbake betalingen. Pengene befinner seg som oftest på en klientkonto hos megler. Når mangelen er utbedret har du ikke rett til å holde tilbake pengene lenger.

Reklamasjonsfrist i 5 år ved helt ny bolig

Budstadsoppføringslova gir deg fem års reklamasjonsfrist på nybygg. Du må likevel være påpasselig med å klage innen rimelig tid etter du har oppdaget mangelen.

I tillegg til reklamasjonsretten som er regulert av loven, kan noen utbyggere velge å gi deg en garantiperiode som vil gjøre at du får lenger klagefrist.

Reklamasjonsfristen dekker krav mot utbygger. Det kan være feil og mangler du oppdager i boligen, eller om det er forsinkelser i byggeprosessen.

Man har gjerne en femårsbefaring før reklamasjonsfristen går ut. Her er det lurt å få med seg fagfolk for å gjennomgå boligen etter eventuelle feil og mangler.

Ettårsbefaring

Dersom boligen ikke var ferdig bygget da du inngikk avtalen, kan du kreve en ettårsbefaring.

For eksempel så vil en splitter ny bolig sprekke noe opp fordi byggemassen setter seg ordentlig. Dette er helt naturlig, men ved å kjøpe nytt, så kan dette utbedres av utbygger etter ettårsbefaring.

Før ettårsbefaring er det lurt å lage seg en liste over det du vil ta opp med utbygger, for å være sikker på at du ikke glemmer noe.

Det kan være lurt å konsultere en byggkyndig som kan hjelpe deg med dette. Disse kan gjerne være med på ettårsbefaringen også.

Har du oppdaget feil eller mangler i tiden før ettårsbefaringen, er det viktig å ikke vente. Som nevnt over, er det krav om du klager innen rimelig tid.

Under selve befaringen, bør det føres en skriftlig protokoll. Dette er for dokumentasjon ved eventuell tvist i fremtiden.

Ha finansieringen klar
Vi hjelper deg med lånetilbud. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Dokumentavgift for nybygg

En annen fordel når du kjøper nybygg er at du slipper å betale dokumentavgift av hele kjøpesummen.

I stedet betaler du dokumentavgift av tomteverdien. Altså din eierseksjons del av tomteverdien. Satsen for dokumentavgift er på 2,5 prosent.

Vanligvis er overførsel av andeler i borettslag fritatt dokumentavgiften. For nyoppførte borettslag vil man her betale dokumentavgift for sin andel av tomteverdien.

Dokumentavgiften vil uansett bli lavere når du kjøper nybygg enn når du kjøper brukt bolig.

Fellesgjeld for ny bolig

Et helt nytt bygg med leiligheter vil gjerne ha høy fellesgjeld. Denne kan ofte ha avdragsfrihet i starten, og det betyr at du må være oppmerksom på denne økningen når avdragsfri periode er over.

Denne økningen er viktig å skaffe seg informasjon om, fordi den kan ha betraktelig å si for din økonomiske situasjon i fremtiden.

Samtidig er dette en planlagt økning som det går an å ta med i planleggingen.

Mens i eldre boliger kan det være behov for renovering eller oppgradering, som igjen vil øke fellesgjelden hvis det vedtas å gjøre noe med det. Dette er noe man ikke er like sårbar for i nye boliger, da ting er opp til moderne standard.

Noen boliger har IN-ordning, som betyr at man har individuell nedbetaling av fellesgjeld. Da kan du betale mer, slik at du blir kvitt gjelden raskere, men det kan være lurt å prioritere ekstra nedbetalinger på boliglånet i stedet.

Dette fordi fellesgjelden jo følger bolig, og du vil sitte igjen med mer om du betaler ned ditt eget lån raskere enn om du betaler ned fellesgjelden raskere.

Boligbyggelag kan gi deg fordeler

Er du medlem av et boligbyggelag kan du sjekke om de har noen nye boliger som er klare for salg.

Som medlem av et boligbyggelag, kan du også være heldig å få kjøpe boligen på forkjøpsrett.

Forkjøpsrett vil si at etter budrunden er over, kan medlemmene som har meldt interesse, kan få mulighet til å overta vinnerbudet og kjøpe boligen for denne summen. Medlemmet med lengst ansiennitet er den som får ta over.

Derfor kan det være lurt å melde seg inn i et boligbyggelag det stedet man tenker å kjøpe bolig i fremtiden, for å bygge ansiennitet. Det kan også gi andre fordeler, slik som tilbud og rabatter på kulturtilbud.

Det er viktig å finne ut om du er nødt til å stille på informasjonsmøte eller forhåndsvisning, for å kunne benytte deg av forkjøpsretten.

Delta på visning ved salgsstart

Å skaffe seg så mye informasjon som mulig, vil hjelpe deg med å unngå ubehagelige overraskelser.

Salgsstart er ofte et arrangement i regi av utbygger eller eventuelt meglerhus de har engasjert. Visningen skjer gjerne i et visningssenter i nærheten av byggeprosjektet.

Her kan du se modell av boliger, interiøreksempler og få svar på spørsmålene dine fra utbygger. I tillegg er det lurt å skaffe et prospekt. Det finnes også visningsleiligheter som er representativ for resten av boligene som skal bygges.

Det arrangeres gjerne flere visninger frem til prosjektet er ferdigsolgt.

Noen utbyggere tilbyr forhåndssalg for medlemmene sine før de slipper resten av boligene for salg.

Still klar til salgsstart
Vi forhandler frem uforpliktende finansieringsbevis for deg. Gratis tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Du slipper ofte budrunden

Mange nybygg selges til fastpris. Da slipper man den nervepirrende budrunden, og kan kjøpe bolig med større forutsigbarhet om pris.

Det gjør det for eksempel lettere å finne ut hvilke boliger man har råd til basert på sitt finansieringsbevis.

Ikke bare er en budrunde stressende, men en budrunde vil gjerne være med på å presse opp prisen på boligen.

Tilvalg på ny bolig

Kjøpe nybygg av utbygger mens det enda er prosjektert, kan du ofte gjøre noen tilvalg og justeringer på boligen.

Tilvalg kan naturligvis gjøre at kjøpesummen øker. Du må da ha nok finansiering til dette.

Om du tenker å gjøre oppgraderinger i fremtiden uansett, kan det være verdt å gjøre det før boligen er ferdig.

Ta et eksempel hvor du ønsker dusjtoalett i din leilighet. Venter du til boligen er ferdig, må den som skal gjøre jobben også rive ut toalettet som er der, i tillegg til kostnaden med å installere dusjtoalettet.

Få gjerne oversikt over slike tilvalg og kostnader før du kjøper nybygg. Slik at du slipper doble utgifter.

Kjøpe nybygg? Vi hjelper deg med finansieringsbevis

Ser du etter å kjøpe bolig? Vi hjelper deg med finansieringen uansett om du kjøper brukt eller nytt.

Vi forhandler finansieringsbevis og boliglån på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Deretter kommer vi tilbake med det beste tilbudet for deg.

Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende. Alt du trenger å gjøre for å søke, er å fylle ut skjemaet som du finner rett under teksten her.

Da vil en av våre dyktige lånerådgivere sette i gang arbeidet så raskt som mulig. Slik at du står klar til både visninger og budrunder.

Har du spørsmål om boliglån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på e-post: post@tfinans.no eller telefon: 66 77 01 01, så hjelper vi deg.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.