Byggelån
- Vi hjelper deg å finne gode låneløsninger
- Du sparer tid og penger
- Helt uforpliktende og kostnadsfritt for deg
Slik hjelper vi deg
- 1SøknadFyll ut søknaden og last opp dokumentasjon
- 2Gjennomgang med rådgiverEn rask og grundig gjennomgang av søknaden med en dyktig og personlig rådgiver
- 3Du mottar tilbud fra bankenSammen velger vi en fornuftig og bærekraftig løsning som passer din situasjon
Vi hjelper deg med lånetilbud
- 13banker
- 100%uforpliktende
- Tjenestetorget Finans er en låneagent som hjelper deg med å virkeliggjøre en lånedrøm eller senke dine lånekostnader.
- Hos oss arbeider dyktige rådgivere med mange års erfaring fra bransjen, for å sikre deg best mulig hjelp på veien.
- Hver eneste dag jobber vi sammen med våre kunder opp mot de bankene vi samarbeider med, for å finne gode løsninger, vilkår og spare deg som kunde for penger.
- Bruk noen minutter på å fylle ut ønsket låneskjema, og vi tar jobben med å videreformidle søknaden. Tilslutt er det du som velger å si ja til tilbudet eller ikke. Tjenesten vår er uten kostnad for deg.
Se hva våre kunder sier om oss
Spørsmål om din søknad?
Spørsmål og svar om byggelån
- Hvor mye egenkapital må jeg ha for å få byggelån?
Tomteverdien kan brukes som sikkerhet. Det langsiktige bildet er også viktig, og man ser på hvor mye boligen kommer til å være verdt etter ferdigstilling. Dersom du mangler tomt som sikkerhet, kan egeninnsats i bygget brukes som egenkapital.
- Hva trenger man for å få byggelån?
Banken trenger ulike dokumenter som har med byggeprosessen å gjøre. Det kan være byggetillatelse, tegninger, finansieringsplan og dokumentasjon på dine økonomiske forutsetninger. I tillegg trengs en forhåndstakst som forteller hva bygget med eiendom kommer til å være verdt etter ferdigstilling.
- Hvordan fungerer byggelånet?
Et byggelån er et midlertidig lån som omgjøres til boliglån når bygget har en ferdigattest. Man betaler renter av det man bruker og pengene betales ut til entreprenører i henhold til faktura underveis i byggeprosessen, etter kontroller fra fagkyndige. I tillegg er det en provisjon på innvilget byggelånsramme.
- Er et byggelån dyrt?
Byggelånet har noe høyere rente enn et ordinært boliglån. Derfor vil en kortere byggeperiode lønne seg.
Søk byggelån
- 1Fyll ut låneskjemaVelg ønsket låneprodukt. Du kan også ringe oss for hjelp.
- 2Dokumenter hentes innBanken trenger disse dokumentene for å gi et lånetilbud - gjøres gjerne dialog med rådgiveren.
- 3Du mottar det beste lånetilbudet bankene kan tilby degSå kan du i ro og fred ta stilling til om du ønsker å benytte deg av tilbudet. Kanskje blir drømmen realisert? Eller du sparer penger.
Hva er et byggelån?
Et byggelån, også kalt byggekreditt, passer for deg som skal bygge hus eller tenker å sette i gang renovering av bolig.
Byggelånet er et midlertidig lån, og utbetales ettersom byggearbeidet går fremover. Det dekker løpende kostnader ved byggingen, og utbetales til entreprenører i henhold til faktura.
Banken sender ut byggkontrollør for å godkjenne arbeidet som er gjort, og påse at prosessen går som den skal.
Renten regnes av det du har brukt av byggelånsrammen til enhver tid. Det er også et etableringsgebyr.
Når boligen er ferdig og det foreligger ferdigattest, vil byggelånet omgjøres til et vanlig boliglån.
Du betaler også en provisjon til banken hvert kvartal. Denne er regnet fra hvor mye lån du har fått innvilget, og ikke det du har brukt.
Siden byggelånet har noe høyere rente enn et ordinært boliglån, så vil det lønne seg at byggeperioden er kortest mulig. Slik at lånet blir omgjort til boliglån så raskt som mulig.
God planlegging av byggeprosessen vil derfor lønne seg. Både for å korte ned tiden, og hindre at budsjettet sprekker.
Slik fungerer et byggelån
Etter du har fått innvilget byggelånsrammen, blir pengene tilgjengelig på en byggelånskonto. Lånet dekker løpende kostnader i byggeperioden.
Man legger frem en plan og budsjett for byggingen når man søker byggelån. Denne følges opp av banken, og du vil for eksempel ikke kunne ta ut pengene som du selv ønsker.
Pengene vil kun bli betalt ut etter planen, direkte til entreprenører i henhold til faktura. Banken sender fagkyndige for å undersøke at byggingen foregår som planlagt.
Når det kommer til egenkapital for å få byggelån, så kan tomtekostnaden brukes som egenkapital. Enten du har en tomt du har arvet, eller spart opp penger til å kjøpe en tomt i forbindelse med byggingen.
Dersom du ikke har egenkapital til å kjøpe en tomt, vil egeninnsats i bygget kunne fungere som egenkapital. Det vil si arbeid du utfører selv, som prises under hva håndverkere ville tatt for jobben.
Hva hvis man får økte kostnader i byggeperioden?
Det er viktig at kostnadene i prosjektet ligger innenfor byggelånet man har fått innvilget. Men det kan skje uforutsette hendelser som fører til at budsjettet sprekker.
Dersom dette skjer, er det viktig at du tar kontakt med banken så fort det lar seg gjøre. Slik at dere sammen kan finne en løsning på problemene.
Utbetalinger til entreprenørene skjer ettersom prosjektet går fremover. Som nevnt vil byggeprosessen kontrolleres underveis av en byggkontrollør.
Dette er for at banken skal være trygg på at pengene de har lånt ut har gått til prosjektet og at ting er i henhold til planen.
God planlegging vil være viktig, men man må også være proaktiv underveis og se tidlig om ting er i ferd med å skli ut.
Hvordan få et billigere byggelån
Dersom du tenker å bygge bolig som har energimerke A eller B, eller er innenfor passivhusstandarden, kan du søke om et grønt byggelån. Da vil lånet omgjøres til grønt boliglån når byggeperioden er over.
Grønt byggelån og grønt boliglån har begge lavere rente enn vanlig boliglån og byggelån.
Selv om det kan være dyrere å bygge en bolig med energimerke A eller B, så vil du blant annet spare mye på oppvarming av bolig når den står ferdig. Dessuten kan du få mer igjen for boligen om du skal selge i fremtiden.
Er du under 34 år, vil du kunne få lånet omgjort til et boliglån for unge. Noe som gjerne vil gi deg noen av bankens beste renter. Du kan også få lavere renter dersom du er medlem av en fagforening eller andre organisasjoner.
Hva må jeg ha for å søke om byggelån?
Her er en oversikt over ting banken trenger for å gi deg byggelån:
-
Oversikt over alle kostnader knyttet til byggingen
-
Plan for finansiering
-
Målebrev, tegninger og situasjonskart
-
Utkast til kontrakt med entreprenøren
I tillegg vil banken sende ut takstmann for å gjøre en vurdering av hva boligen kommer til å være verdt ferdig.
Alt dette er viktig for at banken får god oversikt over hvor mye prosjektet kommer til å koste. Slik at du ikke ender opp med et lån over evne, som gjør at du ikke tilfredsstiller myndighetenes krav.
Hvor mye kan jeg få i byggelån?
Det vil avhenge av forutsetningene dine. For eksempel økonomien din, og hvor mye boligen din kommer til å være verdt. Da vil beliggenheten av tomt for eksempel ha en del å si for sluttverdien.
For eksempel kan du bare låne opp mot 85 % av boligens verdi. Derfor er dette maksimalt byggelån du kan få. Derfor må kostnader ved å bygge hus være godt innenfor dette.
I tillegg kan du ikke ta opp lån som gjør at total gjeld overstiger fem ganger egen inntekt. Økonomien din må tåle en tenkt økning i renter på 3 prosent, og minimum 7 prosent rente.
Det er viktig at man ikke går over kredittrammen man har fått innvilget.
Nominell rente på vanlig boliglån
Når byggeprosessen er over, vil byggelånet som nevnt omgjøres til et ordinært boliglån.
Renter på byggelån vil være litt høyere enn boliglånet. Hvor mye du må betale vil avhenge avhenge av blant annet inntekt, gjeld, sikkerhet, betjeningsevne osv.
Hvis du har en belåningsgrad under 50 prosent når boligen står ferdig, vil dette gi deg bankens beste renter.
Renten på boliglån vil variere fra bank til bank. Som nevnt over, kan du få bedre rente dersom du kvalifiserer til boliglån for unge eller grønt boliglån.
Bygge hus? Vi hjelper deg med byggelånet
Det er mye å tenke på når man bygger bolig, og finansieringen er naturligvis en viktig del av det. Dersom du søker byggelån via oss, så hjelper vi deg med å legge søknaden frem for banken.
Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende.
Du kan søke ved å fylle ut skjemaet rett under teksten her, eller øverst på siden.
Da setter en av våre dyktige lånerådgivere i gang arbeidet med søknaden din så raskt som mulig. Du vil få oppfølging underveis.
Har du spørsmål om byggelån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: post@tfinans.no.