Det er altså mulig å få boliglån når du er over 60 år. Men banken tar utgangspunkt i hvordan økonomien din vil se ut når du pensjonerer deg.
Dermed kan du måtte betale ned lånet på langt kortere tid, for å bli ferdig før du pensjonerer deg.
Skal du for eksempel kjøpe sekundærbolig, vil også leieinntektene regnes som en del av inntekten din.
Dersom du ønsker mer økonomisk frihet nå som du har fylt 60, finnes det også andre lånealternativer for deg som har betalt ned på boliglånet ditt mye allerede.
Alternativene vi kommer til å gå gjennom er rammelån og seniorlån. Vi kan også hjelpe deg med å finne den beste låneløsningen for deg. Ta gjerne kontakt med oss.
Ordinært boliglån når du er over 60 år?
Som nevnt, dersom du trenger et ordinært boliglån og har fylt 60, tar banken høyde for at inntekten din går ned når du pensjonerer deg.
Reglene for boliglån er de samme. Du kan for eksempel ikke ta opp lån som vil gjøre at samlet gjeld vil overstige fem ganger inntekt.
Dessuten er det krav om egenkapital på 15 prosent av kjøpesummen.
Kravet til betjeningsevne er at økonomien din tåler en tenkt økning i rente på 3 prosent, og minimum en rente på 7 prosent.
I tillegg skal du ha råd til grunnleggende livsopphold. Her kan banken for eksempel bruke SIFOs referansebudsjett som grunnlag for sine beregninger.
Ettersom du gjerne må betale ned lånet før du pensjonerer deg, vil terminbeløpene også bli høyere. Noe som gjør lånet vanskeligere å betjene, med mindre du har en solid inntekt.
Seniorlån - frigjør boligens verdi
Et seniorlån er et lån spesielt tiltenkt deg som er over 60 år, og er en mulighet til å frigjøre deler av verdien på boligen. Samtidig som du får rett til å bli boende i boligen ut livet og beholder eierskapet til boligen. Du slipper å betale renter eller avdrag før lånet skal innfris.
Du kan altså ha seniorlånet så lenge du bor i boligen, eller til du går bort. Arvingene kan ta over boligen ved at lånet innfris eller at en av de overtar.
Mer å rutte med uten at du trenger å tenke på at du skal betjene lånet, ettersom du ikke betaler renter og avdrag så lenge du bor i boligen. Rentene påløper underveis, og gjøres opp ved fraflytting eller dødsfall.
Det er to måter å få seniorlån utbetalt:
-
Du får utbetalt beløpet i sin helhet med en gang
-
Du får utbetalingen månedlig
For å søke seniorlån via oss, starter vi først og fremst med å ta en prat med deg. Dermed trenger du bare å fylle ut kontaktskjema for å starte søknadsprosessen.
Hvor mye kan du få utbetalt med seniorlån?
Seniorlån er ikke et lån kun for pensjonister. Det kan også gi økonomisk frihet for deg som jobber fremdeles.
Det er verdien på boligen på boligen som avgjør hvor mye du kan få utbetalt i seniorlån.
Hvis du kommer frem til at du ønsker å søke om seniorlån, vil du måtte skaffe ny takst for å få en fersk vurdering av boligverdien.
Er boligens verdi ved forfall lavere enn lånet du har fått, så vil banken dekke dette tapet.
For vanlige boliglån er kravet om egenkapital på 15 prosent. Mens for seniorlån må man ha egenkapital på minst 60 prosent. Det kan heller ikke være annen gjeld som er heftet i boligen.
Det kan være andre krav om du er eldre enn 85 år når du søker om seniorlån.
Lurer du på hvor mye kan få med et slikt lån på egen bolig? Vi hjelper deg med å vurdere om seniorlån er en mulighet for deg.
Ulemper med seniorlån
En av ulempene med seniorlån er at det er noe dyrere enn et ordinært boliglån. Samtidig som du slipper å betale renter eller avdrag mens du bor i boligen.
Gjelden gjøres opp når du går bort, eller flytter fra boligen din. Derfor er også kravet til betjeningsevne lavere.
Et seniorlån vil gi mindre i arv til arvingene dine. Ettersom det bygger seg opp gjeld i boligen din etter hvert som utbetalingene kommer. Rente legges på denne gjelden.
Samtidig kan seniorlånet brukes til å gi forskudd på arv. Det er opp til deg.
Det kan uansett være lurt å ta opp diskusjonen med arvingene dine, om du vurderer å ta opp et seniorlån. Slik at de er forberedt på å få mindre i arv når den tid kommer.
Rammelån som alternativ
Har du en belåningsgrad som er under 60 prosent, kan du få innvilget en låneramme med sikkerhet i boligen din. Denne kan maksimalt være på 60 prosent av boligens verdi.
Dette kalles gjerne rammelån, fleksilån eller boligkreditt. Det fungerer på mange måter som et kredittkort, ved at du har penger disponibelt ettersom du trenger det, og kan bruke pengene på det du ønsker.
Du må betale renter av det du bruker, og betaler et minstebeløp hver måned. Det er likevel anbefalt å betale tilbake så raskt som mulig, for å unngå for høye kostnader til rente.
Rammelån er langt billigere enn forbrukslån og kredittkort. Det kan for eksempel passe å bruke som buffer, til oppussing eller andre større utgifter som du må dele opp betalingen til.
Hva bør man velge av rammelån og seniorlån?
Seniorlån og rammelån er to ganske forskjellige lån, selv om begge frigjør kapital fra deler av boligens verdi. Trenger du hjelp til å finne ut hva som passer best for deg, kan du kontakte oss.
Her er likevel et lite forsøk på å sammenligne de to lånetypene:
Rammelån er mer kortsiktig lån, hvor man må betale renter og avdrag ettersom man benytter seg av lånerammen. Er det gjeld på boligen når du går bort, må arvingene betale ned denne, eller overta lånet, for å kunne få boligen.
Med seniorlånet vil det i praksis være banken som overtar lånet ved dødsfall. Arvingene kan kjøpe ut banken eller overta lånet.
Seniorlån gir deg faste utbetalinger eller som engangsbeløp. Seniorlån blir mer å rutte med ved siden av inntekt, og ikke like godt egnet for investeringer. Slik som oppusssing og lignende.
Hva du bør velge av disse to, bør vurderes ut fra hvilke behov du har nå, eller kommer til å ha i fremtiden. Boligen din er sparepengene dine, og det er viktig å forvalte det klokt.
Få gratis hjelp med å finne lånet som passer for deg
Er du nysgjerrig på seniorlån? Da kan du søke via skjemaet rett under teksten, så tar vi en prat med deg for å finne ut om det er en mulighet for deg.
Hvis du ønsker å søke rammelån eller vanlig boliglån, kan vi forhandle på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Når vi er ferdig, kommer vi tilbake til deg med det beste tilbudet.
Du kan søke om rammelån via denne lenken, eller ordinært boliglån via denne lenken.
Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å la oss hjelpe deg med å finne gode låneløsninger som passer for din situasjon.
Har du spørsmål om lån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på 66 77 01 01 eller post@tfinans.no, så hjelper vi deg så godt vi kan.