Først er det greit å få avklart hva man mener med egenkapital. Det er altså penger du stiller med selv når du skal kjøpe bil eller bolig. For boliglån er det krav om at du stiller med 15 % egenkapital av totalprisen.
For billån er det annerledes. Der vurderer bankene økonomien din, for å se om den er tilstrekkelig god nok for å kunne betjene lånet fra måned til måned.
Når man kjøper bil uten egenkapital, kalles det for fullfinansiering. Siden banken finansierer 100 % av bilens kjøpesum.
Billån uten egenkapital har høyere rente
Rente settes ut fra hvilken risiko banken har for å ikke få pengene sine tilbake. Med pant i kjøretøyet, kan en bank selge bilen dersom ditt lån blir misligholdt.
Et billån uten egenkapital har høyere rente fordi risikoen er høyere når du ikke stiller egenkapital. Du kan få den beste renten om du kan stille med 35 % egenkapital.
Biler kan tape seg raskt i verdi, så du kan ende opp med å sitte igjen med mer igjen i lån enn det du får når du selger bilen.
Da er det lurt å stille med noe egenkapital, om du har mulighet, for å få ned lånebeløpet. Slik at du slipper å betale videre på en bil du ikke har når du kanskje har et nytt billån å betjene.
Det er viktig å presisere at billån uten egenkapital ikke er det samme som kaskofritt billån. Banken stiller krav til kasko når du søker billån uten egenkapital som har sikkerhet i bilen.
Hvordan få billån uten egenkapital?
En bank tar utgangspunkt i økonomien din når de vurderer om du kan få lån. Det vil si at de ser på om du klarer å betale de månedlige beløpene.
Men de må også følge regler for utlån av penger. For eksempel kan de ikke gi deg et lån som gjør at du får mer enn fem ganger din egen inntekt i gjeld. Har du betalingsanmerkning, vil du heller ikke få lån.
Du må altså finne en bil du har råd til å betjene lånet på. Er du usikker på hvilken bil du har råd til, kan du søke billån og få et finansieringsbevis. Dette sier hvor mye du kan få i billån, og kan gjøre det enklere å snevre inn søket etter ny bil.
Vi hjelper deg gjerne med å forhandle billån på vegne av deg. Fyll ut skjemaet øverst på siden, og vi tar kontakt med banker vi samarbeider med. Deretter presenterer vi det beste tilbudet for deg. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende for deg.
Hvor mye kan du låne til å kjøpe bil uten egenkapital?
Den største restriksjonen på et billån uten egenkapital, er lånesummen. Du kan låne inntil 500 000 om du viser til en solid økonomi. Mest vanlig lånesum for billån uten egenkapital er gjerne mellom 100 000 kroner og 300 000 kroner.
Er ikke inntekten din tilstrekkelig alene, kan det hjelpe om du kjøper bilen sammen med noen. Kausjonist kan også være et alternativ for de som har mulighet til det.
Hva påvirker lånesummen du kan få?
Om du skal ta opp et billån uten egenkapital er det en del faktorer som spiller inn. Blant disse, er allerede eksisterende lån, slik som boliglån, studielån eller forbrukslån. Disse vil avgjøre lånesummen du kan få i lån.
En annen faktor er at om du skal få billån må du ha du ha en inntekt som tilsier at du kan betjene et lån. Hovedregelen er at du ikke kan ha mer gjeld enn fem ganger din inntekt.
Hvor mye egenkapital må man ha for å kjøpe bil? Som nevnt er det enkle svaret på dette at du egentlig ikke behøver å stille med egenkapital.
Om du har mye gjeld blir lånerammen din mindre, så det hele kommer egentlig an på prisen på kjøretøyet du ønsker å finansiere. For å øke lånesummen må du stille med egenkapital.
Trenger du kaskoforsikring?
Om du eier et kjøretøy du kjører på veien, er det lovpålagt med ansvarsforsikring. Denne dekker erstatninger for skader påført andre personer, deres eiendeler, samt eiendom.
Ønsker du bedre dekning kan du velge mellom delkasko, fullkasko eller toppkasko. Om det er snakk om en ny og dyr bil, kan banken stille krav til en form for kasko for at du skal få lån. En tommelfingerregel er at du ikke trenger å forsikre det du har råd til å erstatte.
Delkasko egner seg for eldre kjøretøy med lavere markedsverdi og dekker det mest nødvendige, slik som ansvar, brann, tyveri, veihjelp og glasskade. I tillegg dekker den skader på fastmontert utstyr og løsøre.
Kaskoforsikring lønner seg ofte ikke for bilkjøpet under 150 000 kr. Kaskofritt billån gir høyere rente, men pris på lånekostnader blir som regel lavere enn for forsikring. Men dette avhenger også av størrelsen på lånet.
Få billån med pant i bolig
Et alternativ til å ta opp billån uten egenkapital, er å ta opp mer lån i egen eiendom for å kjøpe bil, det som kalles for billån med pant i bolig. Slik stiller du med sikkerhet og kan få bedre rentevilkår.
Hvis du velger et billån med pant i bolig, må du for øvrig være oppmerksom på at det vil lønne seg å øke avdragene på boligen, og nedbetale lånet over samme tidsperiode som på et vanlig billån.
En grei regel er at bilen bør nedbetales i takt med verdifallet på bilen. Det vil som si 3 til 5 år. Om du velger en nedbetalingsplan som løper lenger enn det, kan du i verste fall risikere å gå i minus når du skal selge kjøretøyet. I tillegg til at du ender opp med å betale mer enn den er verdt.
Nedbetalingstid på billån uten egenkapital
De fleste bankene tilbyr en nedbetalingstid på 3 til 5 år for et billån, men enkelte banker tilbyr opptil 10 år nedbetalingstid. Likevel, det er alltid en huskeregel å merke seg at jo lenger tid du bruker på å nedbetale et lån, jo mer betaler du i renter og gebyrer.
Om du har et billån med pant i bilen, ligger bankenes sikkerhet i at bilen kan selges dersom lånet misligholdes. Her stilles det også krav til bilens alder.
Bruk vår billånkalkulator for å sjekke hva månedskostnaden blir ved å legge inn lånebeløp, nedbetalingstid og rente. Husk å se på nominell rente, og ikke effektiv rente når du skal sammenligne lån. Effektiv rente er mer representativ for de faktiske kostnadene.
- Flere banker krever at bilens alder og nedbetalingstiden ikke skal overstige en gitt antall år. La oss si at en bank ikke lar summen av nedbetalingstid og alder på bil være mer enn 14 år.
- Er bilen da eksempelvis 5 år gammel, kan du ha maks 9 års nedbetalingstid. Er bilen 10 år, kan du ha maks 4 års nedbetalingstid.
Billigste billån uten egenkapital
Hvor finner du beste billån uten egenkapital? Det er greit å undersøke litt for å finne de som kan gi tilby deg billån med gunstige betingelser og gå for en finansiering som passer best for deg og din situasjon.
For å finne det billigste billånet, er det greit å sammenligne tilbud fra ulike banker. Om du skal kjøpe en lavutslippsbil, kan det for eksempel lønne seg å gå for et grønt billån.
Som nevnt, kan du få bankens billigste billån om du kan stille med 35 % egenkapital. Men vi forstår at det ikke alltid er mulig.
Vi hjelper deg gjerne med å finne det beste billånet for deg. Ved å fylle ut skjemaet rett under teksten, forhandler vi billån på vegne av deg helt gratis. Vi presenterer tilbudet som er best for deg, og du står fritt til å godta eller avslå.