Som pensjonist vurderer bankene litt annerledes når du søker lån. For eksempel vil man ikke kunne få nedbetalingstid på opptil 30 år, som de som er yngre får.
Terminbeløpene dine vil øke etter en periode med avdragsfrihet, siden du ikke har mulighet til å øke nedbetalingstiden. Har du for eksempel 10 års nedbetaling, og får 1 år avdragsfritt, vil terminbeløpet være høyere de resterende 9 årene.
Banken må ta høyde for at du har en økonomi som tåler å betale renter gjennom den avdragsfrie perioden, men også at du tåler høyere terminbeløp etter perioden er over.
Seniorlån er et alternativ for deg som er over 60 år, ønsker å slippe avdrag, og har betalt ned alt eller nesten alt av boliglånet.
Slipp renter og avdrag med seniorlån
Et seniorlån lar deg frigjøre sparepengene du har i boligen din, slik at du kan spe på inntekten din, gi forskudd på arv eller noe annet som er viktig for deg.
Pengene blir utbetalt enten månedlig eller som engangsbeløp. Du har livsvarig borett, og betaler verken renter eller avdrag så lenge du bor i boligen.
Et seniorlån kan dermed være et godt supplement til det man får utbetalt i pensjon. Slik at du får en inntekt som lar deg nyte sparepengene dine fullt ut.
Rentene legges på lånet månedlig, men du betaler verken renter eller avdrag før du eventuelt flytter permanent fra boligen, eller ved dødsfall.
Du kan likevel velge om du vil gjøre innbetalinger. For eksempel om du ønsker å få ned gjelden slik at det blir lettere for eventuelle arvinger å overta boligen etter du har gått bort.
Boligens verdi er avgjørende for seniorlån
Inntekt har ingenting å si for om du får seniorlån eller ikke. Det er boligens verdi og din alder som bestemmer hvor stort seniorlån du kan få.
Er dere to som søker seniorlån, må begge være over 60 år.
Du trenger ikke være gjeldfri for å få seniorlån, men hvor mye gjeld du har vil naturligvis påvirke hvor mye du kan få utbetalt fra boligens verdi.
Hvor boligen befinner seg vil ha en del å si for om du kan få seniorlån eller ikke. Har du en bolig i et område hvor boliger er vanskelig å omsette, vil det være vanskelig å gi deg et seniorlån.
Eller om du har en litt eldre bolig med behov for oppgraderinger, som gjør at boligens verdi vil være lavere. Ofte vil du trenge en ny e-takst når bankene skal vurdere muligheten for seniorlån.
Dette er konsekvensene av å ha seniorlån
Selv om du ikke må betale renter og avdrag mens du bor i boligen, vil det løpe renter på beløpet du har fått utbetalt.
Det vil si at lånet må gjøres opp når du velger å bytte bolig, eller når du går bort.
Kanskje har du arvinger du tenker på før du velger å låne penger. De får mulighet til å overta gjelden, men om de ikke ønsker det, kan banken selge huset for å dekke beløpet.
Viser det seg at salgsbeløpet ikke dekker hele gjelden, så vil banken altså ta tapet.
Rammelån - et fleksibelt alternativ
Rammelån er en mulighet for de som har lavere enn 60 prosent belåningsgrad. Hvor langt under 60 prosent belåningsgraden du er, vil være med på å bestemme lånerammen din.
Du får innvilget en låneramme med sikkerhet i boligen. Denne kan du bruke som du vil, og det løper kun renter på beløpet du har brukt til enhver tid.
Et rammelån er ikke avdragsfritt, men det er ikke noen krav til fast nedbetaling. Når du ikke betaler avdrag er det viktig å følge med på hvor mye renter som legger seg på lånet.
Du kan få en pekepinn på hvor stort rammelån du kan få ved å benytte deg av vår rammelån-kalkulator rett under:
Restgjeld på boliglånet?
Dersom du har restgjeld på boliglånet er ikke det nødvendigvis til hinder for å kunne få seniorlån. Det vil riktignok påvirke hvor mye du kan få som utbetaling.
Et seniorlån passer dermed best for de som har nedbetalt hele eller nesten hele boliglånet.
Man kan bruke deler av seniorlånet til å betale ned resten av gjelden som er i boligen. På den måten slipper man de månedlige utgiftene til boliglån.
Du trenger heller ikke betale renter mens man har lånet. Man gjør opp først om man permanent flytter fra boligen, slik som flytting til sykehjem eller en annen bolig, eller når man går bort.
Hva bør man velge av seniorlån og rammelån?
Det vil avhenge noe av situasjonen din, hva du bør velge av et seniorlån og et rammelån. Begge deler krever at du har opparbeidet noe sparepenger i boligen, men fungerer annerledes.
En stor forskjell mellom rammelån og seniorlån er at førstnevnte krever at du har betjeningsevne til å betale renter og omkostninger. Mens ved seniorlån påvirker ikke betjeningsevne hvor mye du kan låne, men boligens verdi og beliggenhet.
Hvis det er viktig for deg at lånet har avdragsfrihet, er seniorlån det du bør vurdere. Som nevnt slipper du å betale renter og avdrag mens du bor i boligen. Oppgjøret skjer først om du ønsker å bytte bolig, eller ved dødsfall.
Med et rammelån får du en låneramme du kan benytte som du vil. Det er ikke avdragsfritt, men du kan velge å betale minimumsbeløp. Da må du riktignok ta høyde for at rentene løper på beløpet du har brukt.
Når det er nevnt, så er det også mulig å få avdragsfritt boliglån som pensjonist, men du må ha lav belåningsgrad samt økonomien til å takle høyere avdrag etter perioden er over.
Over 60 år og vurderer seniorlån? Snakk med oss!
Tjenestetorget Finans har rådgivere som gir deg gratis hjelp med seniorlån. Send inn en søknad med skjemaet rett under teksten, så kan du sjekke hvor mye du kan få lånt med boligens verdi.
Vi forhandler seniorlån på vegne av deg med bankene vi samarbeider med, og kommer tilbake med det beste tilbudet vi får til for deg. Selvfølgelig helt uforpliktende.
Dersom du ønsker rammelån eller opplåning på boligen, kan vi hjelpe deg med dette også. Når du sender inn søknad vil du få en personlig rådgiver som hjelper deg og følger deg opp.
Selv om man gjerne forbinder seniorlån med lån for pensjonister, så er det ikke tilfellet. Du kan få seniorlån fra du er 60 år og oppover.
Har du spørsmål om seniorlån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: post@tfinans.no, så hjelper vi deg med det du måtte lure på.